Planting trees in clear bottles to save money on wooden table and blurred green background business growth idea.

Nitko od nas nije se našao u neobičnoj situaciji kakva se trenutno događa u svijetu kao posljedica pandemije Corona virusa te ratnog stanja u Ukraijni.. Zbog zatvaranja granica, prestanka proizvodnje i karantena cijelih gradova došlo je do nestašice jednokratnih proizvoda poput maski za lice, dezinfekcijskih sredstava, toaletnog papira, a ako situacija potraje, dolaze na red i ostali jednokratni higijenski proizvodi poput menstrualnih uložaka i pelena za djecu.

Ako želimo napraviti zalihe takvih proizvoda za par mjeseci, moramo izdvojiti veću sumu novaca i tek tada postajemo svjesni koliko novaca trošimo(možemo reći, bacamo)na jednokratne pelene i uloške. Mjesečni trošak za jednokratne uloške iznosi 50-100 kn, ako pogledamo samo na razini jedne godine, treba nam 600-1200 kn, što nije zanemariv iznos. Ako računamo da žena ima ciklus 30-40 godina, kroz cijeli život potrošimo iznos od 18000-50000 kuna na uloške. Uzmemo li pritom u obzir da osim što su skupi, nisu najzdravija opcija za naše tijelo i pored toga stvaramo otpad koji se razgrađuje idućih 500 godina. Ako se zamislimo nad ovim i pogledamo da postoji zdrava, ekološka i jeftinija alternativa u platnenim ulošcima za koje nam treba 200-300 kn za kupnju seta platnenih uložaka koji će nam služiti barem 10 godina što je iznos od 1000 kn za cijeli život, vrijedno je razmisliti o prelasku na tu neizmjerno ugodniju i zdraviju opciju.

Ista priča je s platnenim pelenama, mjesečno nam treba 400-500 kn za jednokratne pelene, godišnji iznos koji potrošimo je 4800-6000 kn na pelene, a budući da danas djeca nose pelene u prosjeku dvije i pol godine, dolazimo do ukupnog iznosa od čak 15000 kn. Sve više beba danas ima neurodermitis, alergije i sve to se pogoršava korištenjem jednokratnih pelena koje dodatno isušuju i iritiraju bebinu kožu jer ona u takvoj peleni ne diše. Komplet modernih platnenih pelena za jednu bebu košta 1500- 2000 kn, a može ga koristiti više od jednog djeteta. Računica nam jasno govori da se ovakva investicija već nakon 4 mjeseca korištenja isplati.

Razmislite malo o tome, koliko je prednosti i ušteda kod korištenja platnenih proizvoda koje jednom kad kupite više ne morate brinuti o nestašici ili odlasku u dućan, čuvate svoj budžet, svoje i bebino zdravlje te našu prirodu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)